İnanılmaz bir hızla gelişen teknoloji teknoloji karşısında bilgilerimizi her zaman güncel tutmamız gerekiyor. Bu içerikte yaygın bilinen 10 teknoloji bilgisini okuyacağız.
1. Bilgisayar oyunları çocuklar için her zaman zararlıdır.
2. Daha çok megapiksel her zaman daha iyi fotoğraf anlamına gelir.
Gerçek: Telefon ve kamera üreticileri bu reklam stratejisini sık kullansa da bu düşünce hatalıdır hatta bazı durumlarda fotoğraf kalitenizi bile azaltabilir. Bir fotoğrafın kalitesi megapikselden çok daha fazla faktör tarafından belirlenir.
Dijital fotoğraf makineleri görüntüyü piksellerden oluşturur. Her piksel, makinenin sensörlerinin yakaladığı ışığın küçük bir parçasını işler. Daha fazla piksel; gelen ışığı yakalayabilen daha fazla birim, daha yüksek çözünürlük ve daha ayrıntılı görüntüler demek. Büyük baskılar yaparken veya fotoğraflara yakınlaştırma yaparken işe yarayabilir ama onun dışında farkı anlamanız zor.
Üstelik megapiksel dışında görüntü kalitesini etkileyen kamera lensi, sensörü, ışıklandırma gibi çok sayıda faktör vardır. Görüntüyü daha fazla megapikselle yakalamak için daha fazla ışığa ihtiyaç duyarsınız. Dolayısıyla, yüksek megapikselli bir kamera, diğer bileşenleri bu göreve layık değilse düşük megapikselli olandan daha kalitesiz fotoğraflar çekebilir.
3. Benzin istasyonunda cep telefonu kullanmak patlamaya sebep olur.
Gerçek: Benzin istasyonlarında cep telefonu kullanmanın, bir patlamaya sebebiyet verdiğine uzun yıllarca inanılmıştır. Bu konuya yönelik uyarı levhaları konulması da insanların zihninde herhangi bir patlamaya maruz kalacakları düşüncesi uyandırmıştır.
Yapılan çalışmalar, cep telefonlarının benzin dumanlarını tutuşturabilecek bir elektrik kıvılcımı oluşturabileceği konusundaki uzun zamandır devam eden efsaneyi de çürüttü. Federal İletişim Kurulu (FCC), bunun teorik olarak mümkün olduğunu söylese de normal şartlar altında oldukça olasılık dışı. Ayrıca bununla ilgili bugüne kadar meydana gelen bir kazaya rastlanmamıştır.
4. Cep telefonları beyin kanserine neden olur.
Gerçek: 10 yıl öncesine kadar bazı araştırmalarda cep telefonunun özellikle beyin tümörleri ve akustik nörinom adı verilen beyindeki bir tümör cinsini tetiklediği ileri sürülmüştür. Ancak son yıllarda yapılan tüm araştırmalarda, cep telefonları ile kanser arasında bağlantı bulunamamıştır.
Günümüzde bilim insanları eldeki verilerle cep telefonları ve benzeri mikrodalga yayan cihazların insanda kanser yaptığına dair inandırıcı veri olmadığı yönünde görüş birliğindeler. Ancak daha uzun dönem için, genç ve çocuklardaki kullanımı da içeren araştırmaların devam etmesi gerektiğini de belirtiyorlar.
5. Mikrodalga fırına metal konmaz.
Gerçek: Mikrodalgaya metal nesneler koymak tehlikeli olabilir, ancak inanmaya yönlendirildiğiniz kadar zararlı değildir. Mikrodalgaya metal koymanın güvenliği nicelikten çok şekle bağlıdır. Keskin kenarlar, kıvılcım çıkarmaya neden olan elektronları iletebilir, ancak kaşık gibi daha yuvarlak metal yüzeylere sahip öğeler genellikle sorunlara neden olmaz.
6. İnternet ile World Wide Web aynı şeydir.
Gerçek: Pek çok insan internet ile World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web) arasındaki farkı tam bilmediği için aynı şey olduğunu düşünme eğilimindedir. İkili, birbirleriyle yakından bağlantılı olsalar da, çok farklı sistemlerdir.
İnternet, dünyanın her yerindeki ağlar arasında bilgi paylaşılmasına olanak tanıyan bir altyapıdır. Web bu ağlardan yalnızca bir diğeri, yani www ile başlayan siteler ve sayfalardan oluşan ağ. Web, İnternet’in varlığına ihtiyaç duyar, ancak İnternette web dışında pek çok başka şey de vardır.
7. Mac Bilgisayarlara virüs bulaşmaz.
Gerçek: Mac bilgisayarlara da diğer bilgisayarlar gibi virüs, casus yazılım ve diğer kötü amaçlı yazılım türleri bulaşabiliyor. Bununla birlikte, bu efsane yoktan var olmuş değil. Gerçekten de Mac’leri hedefleyen kötü amaçlı yazılım sayısı Windows yüklü diğer bilgisayarları hedefleyenlerden daha az. Bunun temel nedeni, PC kullanıcıları çok daha fazla olduğu için fırsatçı hacker’ların onları hedef almayı tercih etmesi. Yine de unutmamak gerekir ki tamamen güvenli bilgisayar diye bir şey yok.
8. Mıknatıslar verileri siler.
Gerçek: Bunun için gerçekten büyük bir mıknatısa ihtiyacınız olacaktır ve o zaman bile yalnızca belirli veri depolama türlerini etkileyecektir.
Flash bellekler ve SSD’ler (katı hal sürücüsü) üzerinde manyetizmanın hiçbir etkisi yok. Dolayısıyla akıllı telefonunuz, USB flash belekleriniz ve dizüstü bilgisayarınız (SSD içeriyorsa) tehlikede değildir.
Bununla birlikte, sabit disk sürücüleri (HDD) için tehlike kısmen gerçek. Bu cihazlar manyetik parçalar üzerindeki kutupsal hizalamaları kullanarak ikili kodlar oluşturur. Yeterince güçlü bir mıknatıs bu kutupları değiştirerek verileri bozabilir, ama mıknatısın böyle etkisi olması için MR makinesi kadar güçlü olması gerekir.
9. Pilleri şarj etmeden önce tamamen boşaltmak gerekir.
Gerçek: Bu söylem bir zamanlar doğru olabilirdi, ancak pil teknolojisindeki gelişmeler bunu çok daha az sorun haline getirdi. Akıllı telefonlarımızda ve dizüstü bilgisayarlarımızda kullanılanlar da dahil olmak üzere modern pillerin çoğu lityum-iyon pillerdir. Bunlar geleneksel pil teknolojilerine kıyasla daha hızlı şarj olur, daha uzun süre dayanır ve en iyi şekilde şarj olmaları için kısa kısa, şarj oranını “tamamlayan” şarjlar yeterlidir.
Ayrıca teknoloji uzmanları, telefonunuzun pilinin asla sıfıra inmemesini öneriyor. Ayrıca sürekli %ıoo’de olması da doğru değil. Tamamen şarj etmenin pek zararı yok ama telefonu sürekli şarjda tutarak kullanırsanız uzun vadede pil ömrü azalır.
10. Facebook, özel konuşmaları dinlemek için telefonunuzun mikrofonunu kullanır.
Geçtiğimiz yıllarda Facebook’u merkez alan gizlilik skandalları göz önüne alındığında, hepimizin bu sosyal ağ hakkında şüpheleri arttı. Ancak uzun zamandır dolaşan bir başka efsaneolan Facebook’un kişisel konuşmalara kulak misafiri olduğu ve daha sonra söylediklerinize göre reklamlar sunduğu fikri doğruyu yansıtmıyor.
Facebook, 2016 yılında bu iddiayı çürütmek için bir açıklama yaptı. Şirket, “Facebook, reklamları bilgilendirmek veya Haber Kaynağında gördüklerinizi değiştirmek için telefonunuzun mikrofonunu kullanmaz” diye yazdı. “Reklamları yüksek sesle konuştuğunuz konuya göre değil, insanların ilgi alanlarına ve diğer profil bilgilerine göre gösteririz.”
Kaynak: 1