Arap Yarımadası’nda bulunan en büyük ülke olan Suudi Arabistan Orta Doğu’daki bütün körfez ülkeleri gibi hızla gelişiyor. Fakat birçok alanda yaşanan gelişmenin aksine Suudi Arabistan sosyal yaşam olarak çok geride kalmış. Bunun en büyük nedeni ise şeriatle yönetildiği için pek çok şeyin yasaklı olması. Ancak başta Prensler olmak üzere Suudi hanedan üyelerinin karıştığı skandallar bu yasakların onları bağlamadığını ortaya çıkarıyor. Bugünkü yazımızda ise duyduğunuzda çok şaşıracağınız Suudi Arabistan hakkındaki inanılmaz gerçeklerden bahsedeceğiz.
1. Kraliyet Ailesi
Suudi Arabistan kraliyet ailesi içerisinde tam 7000 prens vardır ve her biri devletin önemli konumlarında yetki sahibidir. Kısaca bu ülkede elinizi sallasanız bir Suudi prens ile karşılaşıyorsunuz. Aynı zamanda 30.000’den fazla Suudi kralliyet ailesi mensubu ülke sınırları veya batılı ülkelerde yaşamlarını sürdürüyorlar. İş ve özel yaşamlarında ise kraliyet ailesi mensuplarına öncelik ve ayrıcalık veriliyor. Fakat Suudi Arabistan’da kurallar ve yasaklar sadece halk için geçerlidir. Kraliyet ailesinden prens ya da prenseslere yasa dayatmaya kralın dışında hiç kimsenin gücü yetmez. Bunun için Suudi Arabistan’da prens ve prensesler özgürlük içinde halk yoksulluk içinde yaşamaktadır.
2. Otel Turizmi
Bildiğiniz gibi Arap yarımadası özellikle son yıllarda turizm sektöründe büyük bir sıçrama yaşadı. Dubai başta olmak üzere yarımadanın birçok ülkesinde ve şehrinde ihtişamlı oteller bulunuyor. Suudi Arabistan’da turizme önem veriyor. Zaten bildiğiniz gibi her yıl Hac zamanı ülkeye binlerce müslüman akın ediyor ve otellerde kalıyorlar. Kraliyet ailesi ise ülkeye gelen turizm gelirini göz önünde bulundurarak 10.000 odalı dünyanın en büyük otelini inşa etmeye başlamış. Mekke şehri yakında Abraj Kudai’de yapılan bu görkemli otelin bütçesi ise 3.5 milyar dolar. Böylesine ihtişamlı ve pahalı bir otelin inşa ediliyor olması ise bazı kesimlerce hoş karşılanmamış. Ülkede açlık sınırında yaşamak zorunda olan kişilere yardım etmek yerine otel inşa etmenin gereksiz olduğu düşünülüyor.
3. Kadın
Suudi Arabistan’da yaşamanın ne kadar zor olduğunu kanıtlayan en önemli şey kadınlar. Çünkü Suudi Arabistan’lı kadınlar, diğer ülkedeki hemcinslerinin çok gerisinde bir hayat yaşıyorlar. Örnek verecek olursak, Suudi Arabistan’da kadınlar, yabancılar da dahil, siyah giyinmek zorundalar. Giysileri ya çarşaf ya da abaye olacak, başları kapalı olup ayakları görünmemelidir. Ayrıca ülkede çalışan işgücünün sadece % 5’i kadındır, onların da genelde erkeksiz ortamlarda çalışmalarına izin verilir. Kadın işgücünde dünyada sonuncu sıradadır. Bunun dışında devlet tarafından oluşturulan din polisleri, kadınları hayatın her alanında gölge gibi takip edip şeriata uygun davranıp davranmadıklarını denetliyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir kadının yanında kendisine eşlik eden erkek bir akrabası olmadan taksiye binmesi ahlaksızlık olarak görülüyor. İlk kez 2015 sonundaki seçimlerde oy kullanma hakkı kazanan Suudi kadınlar son çıkan kanunla birlikte kısıtlı da olsa araba kullanma hakkına kavuşmuşlar. Dünyada olimpiyat oyunlarına kadın sporcu göndermeyen tek ülke Suudi Arabistan’ken 2012 Londra Olimpiyatları’na kapalı bir kadın sporcu göndermişti. Ayrıca mahkemelerde iki kadının tanıklığı bir erkeğinkine eşdeğer görülüyor. Riyad ise bir kadının toplu ulaşım araçlarına binebildiği tek kent. Burada da araçlarda kadın ve erkeklerin bölümleri ayrı. Aslında Suudi kadınların yaşadıkları sorunlar anlatmakla bitmez. Yargıç olamıyorlar, erkek doktor onları muayene edemiyor, yüksek devlet görevlerine atanamıyorlar ve çok daha fazlası. Kadınların maruz kaldıkları bu mecburiyetler ise Suudi Arabistan’ın yaşanamayacak bir ülke olduğunu net bir şekilde gösteriyor. Hem kadınlar hem de erkekler için. Öyle değil mi?
4. Alkol
Yapılan resmi araştırmalara göre ise Suudi Arabistan’da alkol tüketimi yasak olmasına rağmen bir şekilde tüketiliyormuş. Yine aynı araştırmada bağımlıların %24’ünün alkol, geri kalanların ise uyuşturucu madde kullandığı ortaya çıkmış. Kadınlardaki bağımlılık oranı ise sadece %2 ‘miş. İnsanları oyaladığından ve kumara teşvik ettiğinden dolayı Suudi Arabistan’da satranç oynamak da yasak. Satrancın yanında siyonizmi yaydığı ve kumara teşvik ettiği düşünüldüğünden PokemonGo oynamak da yasak.
5. Sinema
Ülkede var olan garip yasaklar saymakla bitmiyor. Örneğin sinemalar uzun yıllar önce günaha teşvik ettiği için kapatılmış. Şimdilerde ise bir sinema salonu tekrar açılmış. Tabi ki filmlere erkekler ve sadece 9 yaşından küçük kızlar girebiliyor, ilerleyen günlerde ise bu imkanın genişletileceği de düşünülüyor. Çünkü son yıllarda Prens Salman, kadınların özgürleşmesi konusunda önemli adımlar atıyor.
6. Ordu
Suudi Arabistan askeri giderlere en çok para harcayan 4. ülke. Arap yarımadasında gerekli gördüğü her ülkeye askeri müdahalede bulunmakta, bu müdahale için gerekli olan mühimmiyatı ise Amerika’dan almakta. 2017 yılında Trump’ın Arabistan’a ziyareti sırasında 50 Milyar dolarlık silah alım sözleşmesi imzalanmış. Özellikle komşu ülke olan Yemen bu konudan en muzdarip ülke konumunda. Çünkü Suudi Arabistan gerekçe göstermeden dilediği şekilde Yemen’e saldırı düzenlemektedir.
7. İslam
İslamın doğuş noktası olması nedeniyle de Suudi Arabistan müslümanlar için önemli bir ülkedir. Aynı zamanda Mekke ve Medine gibi kutsal şehirler de Suudi Arabistan sınırları içinde yer almaktadır. Asıl ilginç olan şey ise müslüman olmayanların Mekke ile Medine’ye girmelerinin haram ve yasak olmasıdır. Bunun nedeni ise geçmişte gayrimüslimlerin peygamberimiz ve müslümanları Mekke’den çıkarmaya zorlamış olmalarıdır. Ayrıca ülkede hiçbir yerde kilise ve sinagog bulunmamaktadır.
Kaynak: 1