Sahra Çölü’nde Kaybolan Maraton Koşucusu Yarasa Kanı İçerek Hayatta Kaldı

0
2208

Afrika Kıtası’nda bulunan ve 10 ülke boyunca uzanan dünyanın en sıcak çölü Sahra, aynı zamanda yaşam şartları bakımından dünyanın en zorlu yerlerinden birisi. Yıllık yağış miktarı sizin bir duş seansında kullandığınız su miktarıyla neredeyse aynı desek yeridir. Çölde kaybolan maraton koşucusunun hayatta kalmak için yarasa kanı içtiği büyülü Sahra Çölü’nde akıl almaz olaylara gelin hep birlikte bakalım.

1. Bir zamanlar yağmur ormanıydı

Yaklaşık 10 bin 500 yıl önce yeşilin bol, suyun çok ve canlı çeşitliliğinin muazzam olduğu bir bölgeydi. Aniden bastıran muson yağmurları bir süre sonra Sahra Çölü’ndeki toprağı verimli hale getiriyor ve insanların bu bölgede tarım yapmasını sağlıyordu.

2. Yaklaşık 7300 ila 5500 yıl önce yağmurlar azaldı ve bölge daha kurak bir yer olmaya başladı.

Daha sonraki hikayeyi zaten biliyoruz. Arkeolog David Wright, Sahra Çölü’nün insan etkisi sebebiyle çöl olduğunu düşünüyor. Ona göre yanlış tarım ve hayvancılık uygulamaları Sahra Çölü’nün ortaya çıkmasına sebep oldu.

3. Sıcak ve soğuk zıtlığının en keskin yaşandığı yer

Sıcak çöllere kar yağmaz gibi bir algı var. Fakat Sahra Çölü’ne zaman zaman kar da yağıyor. Aralık 2016’da Sahra Çölü’nde bulunan Cezayir kenti Ain Sefra’ya, 37 yıl aradan sonra ilk defa kar yağdı. Ain Sefra’da kar yağışını oluşturan şartlardan en önemlisi, kentin deniz seviyesinden 1078 metre yüksekte yer alması.

4. Sahra Çölü’nde kaybolan maraton koşucusu idrar ve yarasa kanı içerek hayatta kaldı

1994’te 6 gün süren Sables Maratonu’nda koşan 39 yaşındaki maraton sporcusu Mauro Prosperi, bir kum fırtınasına yakalandı. Ertesi gün Mauro Prosperi kaybolduğunu anladı ve boş su şisesine idrarını yapamya başladı. Sahra Çölü’ nde bir cami bulan Mauro Prosperi, terk edilmiş camide yaşayan yarasaları yakaladı ve başlarını keserek kanlarını içti.

5. Son derece tuhaf bir hikaye gibi görünüyor olsa da Mauro Prosperi, ölüme karşı muazzam bir şekilde mücadele etti. 

Bir süre sonra öleceğini düşünen Mauro Prosperi, bileklerini keserek ölüm sürecini hızlandırmaya çalıştıysa da kanı, dehidrasyonu süreci sebebiyle son derece zor akıyordu. Mauro Prosperi, kendi idrarını içti, yılan ve kertenkele avlayarak karnını doyurdu. Ve nihayet bir süre sonra kurtarıldı.

6. Kayıtlara geçen en yüksek ısı Sahra Çölü’nde mi ölçüldü?

Dünyanın en yüksek sıcaklığı alanında Kaliforniya ve Sahra Çölü rakebeti kimseye bırakmıyor desek yeridir. Climate Central’a göre 10 Temmuz 1913’te Kaliforniya’da yer alan Ölü Vadi’de ısı 56.6 C olarak ölçüldü. Fakat 1922 yılında Libya’nin El Aziziye kentinde 58 C ısı ölçüldü. Libya’da kırılan rekor 90 yıl boyunca değişmedi. Fakat Guinness Rekorlar Kitabı, daha sonra en yüksek ısının ölçüldüğü yeri Kaliforniya olarak duyurdu.

7. Sahra Çölü’nde bir zamanlar dinozorlar yaşıyordu

Bir zamanlar tropikal bir cennet olan Sahra Çölü’nün Mısır tarafında dev otçul dinozor Mansourasaurus yaşıyordu.

8. 1120 km çapında kum fırtınası

Mayıs 2011’de NASA, 1120 km çapında bir kum fırtınasını fotoğrafladı. Bu neredeyse Türkiye’nin çok büyük bir alanı büyüklüğünde dev bir fırtınaydı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz