Ölüm kelimesi herkesi rahatsız eden bir kelimedir. Gerek kendi ölüm anımız gerek sevdiklerimizin ölümünü düşünmek bizi oldukça sıkan bir durumdur. Ancak her canlının yaşayacağı bu süreçte ve daha sonrasında vücudumuzda ne gibi değişiklikler oluyor sırasıyla göz atalım;
1. Aslında ölüm tüm vücut için anlık olarak gelişmez. Mesela beyin öldükten yaklaşık 10 dakika daha çalışmaya devam eder.

Bu da beynimizin öldüğünün farkında olacağı anlamına gelmektedir. Evet belki biz ölmek üzere olduğumuzu bilemesek de, beynimiz bu ürpertici durumu kısa bir süreliğine yaşamaktadır.
Ortalama bir insan ömründe 2,5 milyar kez atan kalp son kez durduğunda vücuttaki kan dolaşımı yavaşlar ve daha sonra vücut ölüm solgunluğu denilen evreye girer. Bu beyaz tenli olan insanlarda daha net görülür.
2. Aynı zamanda vücut ısı kaybeder ve soğumaya başlar. Bu soğuma bulunduğu oda sıcaklığına kadar düşer.

İlk saat yaklaşık 2 santigrat derece düşerken daha sonra her saat 0.85 santigrat derece düşer. Kan dolaşımı olmadığı için kan yer çekimi nedeniyle vücudun yere yakın yerlerinde toplanmaya başlar ve bu da yavaş yavaş vücut sertleşmesine ve leke (morluklar) oluşumuna sebep olur.
3. Ölümden hemen sonra gevşeyen kaslar, organlardaki kimyasal değişiklikler nedeniyle bu sefer sertleşmeye başlar.

Tırnaklar ve saçlar (ilk 48 saate kadar) daha uzun görünür ve uzadığı düşünülür. Ancak saç ve tırnağın büyümesi için yeni hücrelerin üretilmesi gerekir, böyle gözükmesinin nedeni cildin kuruması ve derinin çekilmesidir.
4. Bir kaç gün içinde bakteriler hızla çalışır ve bazı organlar çürümeye başlar. En erken çürüyen organlar mide, göz, bağırsak ve beyindir.

Vücut bu durumda yeşil, mavi daha sonra siyah rengi alır. Aynı zamanda bakterilerin yaydığı bir gaz nedeniyle vücut kokmaya başlar. Vücutta en geç çürüyen organlar ise böbrek, kalp ve rahimdir.
5. Bakterilerin yaydığı gaz vücudun, özellikle karın bölgesinin şişmesine neden olur. Daha sonra gözler yuvalarından çıkar, dil şişer. Renksiz damarlar görünmeye başlar. Şişen organlar patlar, tırnaklar düşer ve bir ayın sonunda yüz neredeyse tanınmaz hâle gelir.

6. Vücut için artık son evre iskeletleşme evresidir. Vücuttaki organlar, sıvılar ve yumuşak tüm dokular yavaş yavaş çürüyüp yok olduğunda geriye sadece kemikler kalır.

Tabii bu süreç bedenin gömülme şekline göre farklılık gösterir. Tabutla birlikte gömülmek bu süreci oldukça yavaşlatır, tropik bölgelerde ise bu süreç hızlı gelişirken karasal iklimlerde yine daha yavaş sürer…