Tarihte yapılmış en büyük 3 soygun ve bu soygunları düzenleyen soygunculardan bahsedeceğiz.
1. Büyük Tren Soygunu
İngiliz Ronnie Biggs, 1963 yılında ortağı Bruce Reynolds ile birlikte Glasgow’dan Londra’ya giden posta trenini soyarak, 2 milyon 600 bin sterlin çalmış. Bu iş için 15 kişiyi ayarlayan ve iş bölümü yapan Ronnie Biggs, , şimdiye kadarki en büyük iş olacağından bu kişileri ikna etmesi elbette kolay olmuş. Soygun ise şu şekilde gerçekleşmiş: İlk olarak istasyonun telefon kablolarını kesmişler, daha sonra treni durdurmak için sarı renkte yanan sinyal lambalarını kırmızıya çevirmişler ve istasyonun biraz ilerisinde artık tek yapmaları gereken treni beklemekmiş. Tren durduğunda çete üyeleri makinist ve yardımcısını etkisiz hale getirmişler ve lokomotifi soygun için uygun olan Bridego Köprüsü’ne sürmüşler. Daha sonra ise hemen torbaları arabaya yüklemişler ve oradan uzaklaşıp önceden ayarladıkları çiftliğe dönmüşler. 20 Ocak 1964 ve 17 Nisan 1964 arasında ise tren soygunu duruşmaları gerçekleşmiş ve yaklanan çete üyeleri toplam 307 yıl hapis cezasına çarptırılmışlardır. Ronnie Biggs ilk etapta yakalanan çete üyeleri arasındaymış. Çete lideri olan Reynolds ve diğer çete üyeleri ise yıllarca kaçak yaşadıktan sonra 1980’li yıllarda bir bir yakalanmış ve 20-30 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmışlardır.
2. Elmas Soygunu
2003 yılında, Belçika’daki Antwerp’te bir kasaya giren soyguncular, tarihin en büyük elmas soygununu gerçekleştirmişler. Bu büyük soygunun başında İtalyan Leonardo Notarbartolo varmış ve Notarbartolo liderliğindeki 4 kişi, o güne kadar dünyanın en güvenli kasasından 100 milyon dolarlık elmas çalmış. Antwerp’teki 14 katlı kale gibi korunan Elmas Merkezi binasının yerin 2 kat altındaki sığınağına giren soyguncular, radarlar, ısı sensörleri, manyetik alan, 10 kat güvenlik duvarı ve o güne kadar yapılan en güvenli çelik kapıyı aşmış. Elmas dolu 173 kasadan, 109’unu açarak 100 milyon dolar değerindeki değerli taşla birlikte sırra kadem basmışlar. Soygundan birkaç gün sonra ise çetenin lideri Leonardo Notarbartolo yakalanmış ve 10 yıl hapis cezasına çarptırılmış. Bu efsane soygun ise şu şekilde gerçekleşmiş. Notarbartolo, 2000 yılında Antwerp’e gelmiş. Kendisini elmas tüccarı olarak tanıtmış ve kente gelen elmasların saklandığı Antwerp Elmas Merkezi binasında ofis kiralamış. 2002 yılında ise bir Yahudi elmas tüccarıyla tanışmış ve bu tüccar Notarbartolo’yı soygun için tutmuş. 15 Şubat 2003’te çete harekete geçmiş. Çete, binanın balkonunu kullanarak içeri girmişler çetede dahi olarak bilinen kişi buradaki tüm sensörleri devredışı bırakmış. Oradan da artık güvenli olan terasa çıkmışlar. Sığınağa girdikten sonra, her şey çok kolay ve hızlı gerçekleşmiş. Önce Dahi, sismik sensörlerini, radarı, manyetik alan sensörünü devre dışı bırakmış. Soyguncular, önce 6 ton ağırlığındaki çelik kapıyı sonra da matkaplarla, küçük kasaları bir bir açmışlar. Elmas torbalarını toplayarak, sırra kadem basmışlar. Otomobille olay yerinden kaçarken, elmas yerine torbaların içinden boş kağıtlar, bir miktar para ve boş kutular çıkmış. Hiçbirinde elmas yokmuş. Paniğe kapılan çete, tüm bu torbaları ormanlık bir alana atarak ayrılmışlar. Notarbartolo ise onları bir daha hiç görmemiş. Ancak kağıtlarda Notarbartolo adına düzenlenmiş bir fatura varmış. Polis, bu kanıtları kullanarak ona ulaşmış. Peki ama elmaslar çalınmış olmasına rağmen neredeydi? İtalyan, çalınan elmaslar bulunamasa dahi, soygundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılmış. Notarbartolo’ya elmasların nerede olduğu sorulduğunda, şu cevabı vermiş: ‘Elmas tüccarları beni kullandı, kasalar zaten boştu. Sigortadan para almak için hepsi bir tezgahtı.’ Ancak bazılarına göre, ise her şeyi en başta o planlamış. Elmasları bir yere saklamış ve 100 milyon dolar için, 6 yıl hapiste kalmayı göze almış. Peki sizce bu büyük soygun nasıl gerçekleşmiş olabilir?
3. Müze Soygunu
30 yıl önce Amerika Boston’da bir müzeye yapılan 500 milyon dolarlık soygunla yazımıza devam ediyoruz. Boston’da 1990 yılının 18 Mart geceyarısında polis kıyafetini giyen soyguncular Isabella Stewart Gardner Müzesi’ni soymuşlar. 17 Mart 1990’da gerçekleşen ve film senaryolarını aratmayan Isabella Stewart Gardner Müzesi Soygunu tarihe geçmiş en büyük soygunlar arasında gösteriliyor. Soygun ise şu şekilde gerçekleşmiş. Polis kılığına girmiş soyguncular müzeye gece yarısı ana kapıdan girmişler ve içeriye girer girmez güvenlik görevlilerini tutuklamışlar. Daha sonra ise vurgun başlamış. Ancak tabloları çıkarmaya çalışırken alarm ötmeye başlamış. En sonunda alarma yakalanmamak için akıllarına dahiyane bir fikir gelmiş. Hırsızlar tabloyu indirmek yerine profesyonel bir şekilde çerçevesinden kesmeyi denemiş ve başarılı olmuşlar. Hırsızların sadece 81 dakikada bitirdikleri soygun, iki araba servisiyle son bulmuş. Sabah işe gelen müze görevlileri karşılarında boş çerçeveleri ve bodrum kata bağlanmış müze bekçilerini görünce polisi aramışlar. Polis 08:15’de müzeye geldiğinde iş işten geçmiştir. 500 milyon dolardan fazla edeceği tahmin edilen tarihi eserlerle ortadan kaybolan hırsızlar hala yakalanmış değil. Sanat eserleri de kayıplara karışmış durumda. Tüm bu soygun esnasında ise önceden de belirtdiğimiz gibi 500 milyon dolarlık tarihi eser kaçırılmış.
Kaynak: 1
Bu içerik de ilginizi çekebilir: