En Güçlü Çeneye Sahip 10 Hayvan

0
2118

En Güçlü Çeneye Sahip 10 Hayvan! İnsan ısırığının ortalama kuvveti 162 PSI’dir, bu kuvvetle bir çam fıstığının kabuğunu kırabiliriz. Ancak doğada bulunan bazı hayvanlarla kıyasladığımız zaman, insan çenesinin kuvvetinin komik durduğunu söylemek mümkün. İşte kaplan, sırtlan, köpek balığı, kaplumbağa gibi hayvanların kendine yer bulduğu, dünyanın en güçlü çeneleri sıralaması.

10. Bengal Kaplanı– 1.050 PSI

En Güçlü Çeneye Sahip 10 Hayvan

Bengal kaplanı, kedigiller familyasından bir kaplan alt türüdür. İri bir erkek Bengal kaplanının boyu 3 metreye kadar uzayabilir. Dişilerinin boyu ise 2.6 metre kadardır. Ağırlık erkek kaplanlarda 290 kilograma kadar çıkabilir. Dişi kaplanlar ise 200 kilogram civarındadırlar. Ayrıca ağır kilolarına rağmen çok iyi birer yüzücülerdir. Ön dişlerinin boyları ise 7,5 ile 10 santimetre arasındadır.

Zoologlar, bugün dünya üzerinde 4500 dolaylarında Bengal kaplanı olduğunu düşünüyorlar ve bunların çoğu Hindistan’da yaşıyor. Günümüzde vahşi doğada yaşayan kaplan nüfusunun %60’ından fazlasını Bengal Kaplanları oluşturmaktadır.

9. Sırtlan – 1.100 PSI

En Güçlü Çeneye Sahip 10 Hayvan

Sırtlan bilinenin aksine ne köpekgiller ne de kedigiller familyasındandır. Sırtlangiller familyası adında başka bir familyaya bağlı olan bu hayvan etoburdur, yani etle beslenir. Büyük bir köpeğe benzeyen bu hayvanın ön ayakları arka ayaklarına göre daha uzundur. Göğsünde yeleler bulunur ve sırt kısmı arka ayaklarına doğru gittikçe yere yakınlaşır.

En büyük gücüyse dişleri ve kuvvetli çenesidir. Çoğunlukla Afrika kıtasında yaşayan bu hayvan, yetişkin bir zebranın uyluk(kalça) kemiğini kıracak kadar güçlü bir çeneye sahiptir. Özellikle köpek dişleri çenesini kapatmasına rağmen dışarıda görülür.

8. Boz Ayı – 1.160 PSI

En Güçlü Çeneye Sahip 10 Hayvan

Boz ayı ya da bozayı, ayıgiller familyasından Avrasya’nın kuzeyinin büyük bir kısmında ve Kuzey Amerika’da yaşayan bir ayı türüdür. Carnivora takımının karada yaşayan en büyük üyelerinden biridir ve boyut açısından tek rakibi ortalama boyutları kısmen daha büyük olan kutup ayısıdır

Boz ayılar günümüzde yaşayan ayılar arasında gövde boyutları açısından en çok farklılık gösteren türdür. Boz ayı için normal fiziksel boyutlar 1,4 ila 2,8 m arasında baş-gövde uzunluğu ve 70 ila 153 cm. omuz yüksekliğidir. Boz ayıların pençeleri çok büyük ve eğridir. Ön pençeleri arka pençelerinden daha uzundur. Pençeler 5 ila 6 cm uzunluğa erişir ve eğri boyunca ölçüldüğünde 7 ila 10 cm’ye ulaşırlar.

7. Kutup Ayısı – 1.200 PSI

En Güçlü Çeneye Sahip 10 Hayvan

Kutup ayısı aynı zamanda beyaz ayı, ya da deniz ayısı, ayıgiller familyasından soğuk kuzey kutup bölgesinin karlı sahillerinde ve buzullar üzerinde yaşayan ayı türüdür. Yaşamakta olan en büyük kara etoburudur (boz ayı daha büyüktür ama bir Karnivor değil omnivor sayılmaktadır) ve bulunduğu ortamdaki süper yırtıcıdır. Yaşadığı çevreye çok iyi uyum sağlamıştır. Kalın kürkü onu soğuktan korur, beyaz görünümü avlarından saklar. Kutup ayısı hem karada hem denizde hem buzda hem de su içinde rahatlıkla avlanır.

En çok balık ve foklarla beslenir. Aç kaldığı zamanlarda yüzen buz parçaları üzerine binip kilometrelerce uzaklara giderek besin arar. Fok balıklarının buz tabakasındaki soluk alma deliklerinde pusuya yatar.

6. Goril – 1.300 PSI

En Güçlü Çeneye Sahip 10 Hayvan

Goril, yaşayan en büyük insansı ve primat türüdür. Diğer çoğu primatın aksine yerde yaşar. Otçuldur ve Ekvator Afrikası’nın yağmur ormanlarında yaşar. Gorilin üç alt türü vardır. Goril DNA’sının 95%’i insan DNA’sı ile benzerlik gösterir. Bu da onu şempanzeden (bonobo dahil) sonra insanın yaşayan ikinci en yakın akrabası yapar.

5. Jaguar – 1.500 PSI

En Güçlü Çeneye Sahip 10 Hayvan

Jaguar, kedigiller familyasından ve Panthera cinsinin dört büyük kedisinden biri olan bir Yeni Dünya memelisidir. Diğer üç büyük kedi, Eski Dünya’nın kaplan, aslan ve parstır. Kaplan ve aslandan sonra en büyük üçüncü kedi olan jaguar Batı Yarımküresinin en büyük ve en güçlü kedisidir. Jaguar günümüzde Meksika’dan (bazen ABD’nin güneybatısında da görülebilir) Orta Amerika’ya ve Paraguay’ın güneyi ile kuzey Arjantin’e kadar dağılan bir alanda bulunmaktadır.

Benekli kedi, fiziksel olarak daha çok parsa benzese de daha güçlü yapısı, davranışsal ve habitat özellikleri ile kaplana daha yakındır. Jaguar genel olarak yalnız dolaşan, avını izleyip pusuya düşüren bir avcıdır ve avını seçerken fırsatçı davranır. Jaguar, diğer kedilere göre bile oldukça kuvvetli bir çeneye sahiptir.[1] Kuvvetli çenesi sayesinde zırhlı sürüngenlerin kabuklarını deler ve memeliler arasında sıra dışı olan bir öldürme yöntemi kullanır.

4. Su Aygırı – 1.800 PSI

En Güçlü Çeneye Sahip 10 Hayvan

Su aygırlarının 44 dişi vardır. Her iki yanda da 3 kesici diş, bir köpek dişi, dört öğütücü azı ve üç azı dişi bulunur. Alt çenedeki kesici dişler hemen hemen domuzlardaki gibi yatay dururlar ve devasa bir tehdit oluştururlar. Yukarıdaki köpek dişlerine karşı işleyip, karşılıklı birbirlerini keskinleştirerek tehlikeli bir silah olurlar. İşte bu dişleri, yüksek hızı ve iri cüssesi sayesinde su aygırı Afrika’nın beş büyüklerinden beşincisidir.

3. Amerika Aligatoru – 2.125 PSI

En Güçlü Çeneye Sahip 10 Hayvan

Sadece ABD’de bulunur ve Amerikan timsahı ile sıklıkla karıştırılır. Erkeğinin uzunluğu 90 ila 380 cm., dişisinin uzunluğu ise en 60 ila 220 cm. olur. Ama bu hayvan için ortalama bir boy 180 cm civarıdır. Bir aligator diğer birçok hayvandan daha güçlü ısırır.

Aligatorlar insanları öldürebilir, ama onları av olarak görmez. Aligator ısırığında güçlü bir enfeksiyon riski bulunur. Aligator bir kuyruk darbesiyle bir insanı yere devirebilir ve hatta kemiklerini kırabilir. 

2. Tuzlu Su Timsahı – 3.700 PSI

En Güçlü Çeneye Sahip 10 Hayvan

Tuzlu su timsahı, timsahgiller familyasından 400 – 1360 kg arası bir ağırlığa sahip bir timsah türüdür.

Okyanusya’da bulunan bu timsah türü geniş bir besin yelpazesine sahiptir. Daha çok pusu kurarak avlanır. Buna rağmen hızlı bir avcıdır. Suda saatte 24–27 km hızla ilerleyebilir. Bir süper avcı olan tuzlu su timsahı, böceklerden amfibilere, diğer sürüngenlerden balıklara kadar her şeyi avlayabilir. Maymun, kanguru, yaban domuzu, kertenkele, dingo, kuş türleri, su bufalosu, gaur, köpekbalığı, hatta insan avladığı canlılara örnektir. Sığır, at, su bufalosu ve gaur ise daha çok iri erkeklerin hedefidir.

1. Büyük Beyaz Köpek Balığı – 4.000 PSI

Çenelerinde 3000’e yakın kesici diş birkaç sıra halinde bulunur. İlk iki sıra ısırma ve kopartma için kullanılırken arka sıralar besini daha küçük parçalara ayırmak için kullanılır. Yassı üçgen biçimli kesici dişler kırılma kopma gibi durumlarda yeniden çıkar.

Büyük beyaz köpek balığı, fok veya denizaslanı gibi avlarını kendisini fark ettirmeden algılar ve hızlıca yanlarına gelir. Av artık saldırıdan kaçmak için çok geç kalmıştır. Köpek balığı saldırdığı zaman ilk ısırık bir saniyeden az sürer, fakat bu kısacık zamanda aşağıdaki hareketler gerçekleşir: Burun kalkar. Alt çene düşer. Üst çene öne çıkar. Üst çene dişleri görünür. Alt çene öne çıkar. Alt çene yukarı çıkar. Alt çene dişleri ava saplanır. Üst çene dişlemek üzere kapanır.

Kaynak: 1

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz