Sinema sektöründe para düşündüğümüzden çok daha önemli. Yönetmenlerin birçoğu, fikirlerini hayata geçirebilecek bir finansör arasa da işin sonunda destek bulamıyor ve projelerine veda etmek zorunda kalıyor. Ya da en iyi ihtimalle, düşük bir bütçeye razı olup hayalindekine en yakın projeyi üretmeye çalışıyor… Ancak nadiren de olsa düşük bütçeli bazı filmler, hiç beklenmedik başarılar yakalayabiliyor. Milyonlarca dolar hasılat yaparak aslında bütçenin değil, iyi bir senaryonun ve doğru oyuncu kadrosunun önemini bizlere gösteren bu filmlerin detaylarını öğrenmeye hazır olun! İşte o filmler…
1. Paranormal Activity (2007)
Bütçe: 15 bin dolar
Hasılat: 193 milyon dolar
Çok düşük bir bütçeyle, yönetmenin evinde ve sadece bir hafta içerisinde çekilen bir filmin 193 milyon dolar hasılat yapacağını kim bilebilirdi ki!
2. Don’t Breathe (2016)
Bütçe: 9.9 milyon dolar
Hasılat: 152.9 milyon dolar
Sessiz sakin bir çocuğun filmin sonunda kahramana dönüşmesi gibi klişe ögeler barındıran Don’t Breathe, Stephen Lang’ın başarılı oyunculuğu sayesinde 3 ödül kazanarak listemizde kendine yer buldu. Yönetmen Federico Alvarez yalnızca 9.9 milyon dolarlık bir bütçeyle harikalar yarattı desek yeridir!
3. Get Out (2017)
Bütçe: 4.5 milyon dolar
Hasılat: 255 milyon dolar
Amatör bir yönetmen tarafından hayata geçirilen bu film, ödüle doyamadı desek yeridir. En iyi senaryo kategorisinde Oscar kazanan Get Out, en iyi yönetmen ve en iyi aktör kategorilerinde de Oscar’a aday gösterildi. Kara komik bir film olmasının yanında korku ögeleri de barındıran Get Out, mutlaka izlenmesi gereken yapımlardan biri!
4. Good Will Hunting (1997)
Bütçe: 10 milyon dolar
Hasılat: 226 milyon dolar
Yetenekli bir matematikçinin hayatını anlatan Good Will Hunting, IMDb’nin En İyi 250 Film listesinde bulunmakla kalmadı aynı zamanda tam 9 Oscar kazandı! Bu denli sıradan bir karakterin bu kadar başarı yakalamasıysa yapımcılar için oldukça beklenmedikti.
5. Little Miss Sunshine (2006)
Bütçe: 8 milyon dolar
Hasılat: 100 milyon dolar
Klişe bir senaryoya sahip olan Little Miss Sunshine, küçük kızlarının hayalini gerçekleştirmek için bir araya gelen bir aileyi konu ediniyor. Diğer birçok filmde görebileceğiniz sahneler içeren bu film; en iyi senaryo, en iyi aktör ve en iyi soundtrack gibi çeşitli ödüllere sahip. Filmin bu denli büyük bir başarıya sahip olmasının arkasında kesinlikle Abigail Breslin’in müthiş performansı ve güzellik yarışmasının alaycı bir biçimde ele alınması yatıyor.
6. Lost in Translation (2003)
Bütçe: 4 milyon dolar
Hasılat: 120 milyon dolar
2 yalnız insanın tanışmasıyla başlayan Lost in Translation, düşük bütçesine rağmen gişe rekoru kıran bir başka film! Eleştirmenler bu denli büyük bir başarıyı yakalamasının sebebini oldukça doğal ve samimi karakterler bulundurması olarak açıklıyor.
7. Slumdog Millionaire (2008)
Bütçe: 15 milyon dolar
Hasılat: 141 milyon dolar
Hintli bir yazar ve diplomat olan Vikas Swarup’un romanından uyarlanan Slumdog Millionaire, televizyonda yayınlanan bir bilgi yarışmasına para kazanma amacıyla katılan eğitimsiz bir genci konu ediniyor. Yönetmen Danny Boyle, bu film için Hollywood ve Bollywood’u karıştırarak risk alsa da sonuç olukça iyi gözüküyor! Adeta bir Kül Kedisi masalını anımsatan Slumdog Millionaire, sayısız Oscar kazanan filmlerden biri.
8. My Big Fat Greek Wedding (2002)
Bütçe: 5 milyon dolar
Hasılat: 368 milyon dolar
Aslında filmin yapımcıları, basit bir romantik komedi filmi çekmek isterken iş buralara kadar gelmiş! Oldukça klişe ve sıradan bir senaryoya sahip olsa da samimi şakalarıyla hepimizin kalbini kazanmayı başaran My Big Fat Greek Wedding’in gişe hasılatı küçümsenecek gibi değil!
9. Split (2016)
Bütçe: 9 milyon dolar
Hasılat: 277 milyon dolar
Konusu ve oyuncularıyla hepimizi büyüleyen Split’in düşük bütçeli filmler kategorisine girdiğini duyunca şaşırabilirsiniz. Ancak kendisi sadece 9 milyon dolarlık bir bütçeyle çekildi ve tam tamına 277 milyon dolar hasılat yaparak rekor üstüne rekor kırdı. Başarılı yönetmen Manoj Nelliyattu Shyamalan’a tebriklerimizi sunuyoruz!
10. The Purge (2013)
Bütçe: 3 milyon dolar
Hasılat: 89.3 milyon dolar
Stanley Kubrick, David Fincher gibi yönetmenlerden ve Star Trek serisinden ilham alan James DeMonaco ve Gerard McMurray; elbette ki The Purge filminin bu denli bir başarıya sahip olmasını beklemiyordu. Şu anda Purge serisinin dünyanın birçok köşesinde hayranı bulunuyor!
11. The VVitch: A New England Folktale (2015)
Bütçe: 3.5 milyon dolar
Hasılat: 40 milyon dolar
Robert Eggers’ın yönettiği ilk film olan The VVitch: A New England Folktale, 17. yüzyıl Amerika’sında geçiyor. Haliyle pek de ilgi çekici bir konuya sahip değil. Sundance Film Festivali sayesinde başarıyı yakalayan bu film, hem kostüm hem ışık hem de dekor gibi konularda oldukça düşük bir bütçeyle çalıştı. Hatta devamlı olarak mum ışığı kullandıklarını öğrendiğinizde şaşırabilirsiniz! Ancak 3.5 milyon dolarlık bir bütçeyle elde ettiği gişe geliri, küçümsenecek cinsten değil.
12. Whiplash (2014)
Bütçe: 3 milyon dolar
Hasılat: 48 milyon dolar
Azimli bir bateristin hikayesini konu edinen bu filmin 3 Oscar, 1 Altın Küre Ödülü kazandığını duyduğunuzda şaşırabilirsiniz. Birçok yapımcı Damien Chazelle’in fikirlerini desteklemese de kendisi durmadı ve kısıtlı bir bütçeyle rekor üstüne rekor kıran bir film yarattı.
Kaynak: 1