More

    Dünyanın En Kurak Yeri; 400 Yıldır Yağmur Yağmıyor

    Dünyanın En Kurak Yeri; 400 Yıldır Yağmur Yağmıyor! Pasifik Okyanusu’nun uzandığı ünlü Şili çölü, Atamaca Çölü, dünyanın en kurak yeridir. Bunun nedeni ise 1971 yılına kadar yağış alan bölgenin 400 yıllık yağış kaybına sahip olmasıdır. Atacama Çölü, ekonomik getirileri ve zorlu koşulları ile tuzu ve değerli metalleri ile insanların ilgisini çekmiştir. Atacama Çölü de altın madenleri başta olmak üzere birçok zengin madene sahiptir.

    1.

    Dünyanın En Kurak Yeri

    Batıda Pasifik Okyanusu, kuzeyde Bolivya, doğuda Arjantin ile sınır komşusu olan Atacama Çölü, Şili’nin en özel yerlerinden biridir. Dünyanın en az yağış alan yerlerinden biri olan Atacama Çölü, NASA’nın uzay araştırma deneyleri yaptığı yer olarak da biliniyor.

    2.

    And Dağları ile çevrili bu bölge, dünyanın en kurak bölgesi olarak biliniyor. 1971’de yağmur yağmadan önce, bölgede 400 yıldır yağış kaydı yoktu. Atacama Çölü, dünyanın en kurak yeri olarak kayıtlara geçmiştir. Atacama Çölü aynı zamanda dünyanın en sıcak yeridir. Dünyanın en eski mumyalanmış kültürü bölgede yaşayan Chinchorros’a aittir. Olağanüstü bir tarihi mirasa da sahip olan bölgede 7 bin yıl öncesine ait çocuk mumyaları keşfedildi. 15 milyon yıllık geçmişi olan Atacama Çölü, zengin gümüş rezervlerine sahiptir. Gümüşün bulunmasıyla bölge, Şili ile Bolivya arasında kanlı bir savaşa sahne oldu. 1879-1884 yılları arasında savaşı kazanan Şili, topraklarını kuzeye doğru genişletti. Gümüşün yanı sıra Atacama Çölü, altın ve bakır yatakları açısından da zengindir. Bu nedenle Atacama Çölü, Şili ekonomisi için de büyük önem taşıyor.

    3.

    Bilimsel araştırmalarda da önemli bir yere sahip olan Atacama Çölü’nde geniş bir uzay gözlemevi bulunuyor. Ayrıca Şili’deki Atacama Çölü de NASA’nın uzay aracını test ettiği alandır. Bu uçsuz bucaksız çölün en endişe verici yönlerinden biri budur. Atacama’nın coğrafyası Mars’a benzetilebilir çünkü sahip olduğu arazi aynı zamanda önemli bir bilimsel araştırma merkezidir. Bölgede araştırma ve testler yapan NASA, uzay yolculuğu öncesinde Atacama’yı merkeze alıyor. Son olarak, Mars’a gönderilen uzay aracı yola çıkmadan önce Şili’nin devasa çölünde test edildi. NASA tarafından Atacama Çölü arazisinde test edilen araç, olumlu haberlerin ardından Mars yolculuğuna hazır hale geldi. Pasifik Okyanusu yakınlarındaki Atacama Çölü’nde oluşan sis, zaman zaman yağışlara neden olabiliyor.

    4.

    Öte yandan, 6 ile 10 arasında, Atacama Çölü’nün bazı bölgelerinde kısa süreli yağış görülecek. Ancak bunların hiçbiri Atacama’nın dünyanın en kurak ve en sıcak coğrafi ortamı olduğu gerçeğini değiştiremez. 400 yıldır yağış kaydı olmayan Atacama Çölü, dünyanın en özel coğrafi bölgelerinden biridir.

    Kaynak: 1

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Must Read

    İnsan Yiyen Dev Pitonlar

    0
    İnsan Yiyen Dev Pitonlar Mart 2017'de, Endonezya'nın tropik adası Sulawesi'de bir piton yılanının karnında bir erkek cesedi bulunur. Biyolog Rob Nelson bu saldırının nasıl...