İşte bizlerden uzun, çok daha uzun zaman boyunca dünya hayatına hâkim olmuş bu fantastik canlılar hakkında sizi çok şaşırtacak 20 bilgi.
1.
1. Dinozorlar dünya üzerinde 150 milyon yıl boyunca yaşamışlardır. Biz insanlar, bu zamanın sadece %0.1’i kadar süredir hayattayız.
2. Pek çok bilim insanı, dinozorların neslinin tükenmesine, Yucatán Yarımadası’na düşen bir asteroidin sebep olduğunu düşünmektedir.
3. Kuşların bilimsel sınıflandırma açısından bir dinozor çeşidi olarak kabul edildiğini düşünürsek, aslında bu ürkütücü yaratıkların nesli tükenmemiştir.
2.
4. Mezozoik Zaman boyunca yaşamış dinozor türlerinin sayısının 1,543 ile 2,468 arasında değiştiği düşünülmektedir.
5. Bugüne kadar keşfedilmiş en uzun dinozor, kalıntılarına ABD’nin Wyoming eyaletinde rastlanan, 27 metrelik bir Diplodocus’tur.
6. Bugün bilinen en küçük dinozor, 10 santimetrelik uzunluğa ve bir köpek yavrusunun ağırlığına sahipti.
3.
7. Dinozorlar iki ayaklı hayvanlar olarak bilinse de, bazı türleri dört ayaklıydı ve bunlardan bazıları da hem iki ayaklı, hem de dört ayaklı gibi hareket edebiliyordu.
8. Bugün bilinen çoğu dinozor türü, yalnızca bir diş ya da kemik parçasından tespit edilmiştir.
9. “Dinozor” kelimesi Antik Yunan’dan gelmektedir ve anlamı “korkunç kertenkele”dir.
4.
10. Eğer tüm dünya tarihi 24 saatin içine sığdırılsaydı, yaşam saat 4:00’te başlar, bitkiler 22:24’te oluşur, dinozorların nesli 23:41’de tükenir ve insanlık tarihi 23:58:43’te başlardı.
11. Bolivya’da bulunan bir kireç taşı falezinde, 68 milyon yıl öncesine dayanan 5,000 kadar dinozorun ayak izi bulunmuştur.
12. Jurassic Park filmindeki dinozor sesleri, kaplumbağaların seks sırasında kaydedilmesiyle elde edilmiştir.
5.
13. Dinozorların neslinin tükendiği 65 milyon yıl öncesine kadar memeliler büyüme, çoğalma ve yayılma imkânı bulamamıştır.
14. Yapılan bir ankette, ABD vatandaşlarının %40’ının insanlar ve dinozorların aynı dönemde yaşadığını zannettiği ortaya çıkmıştır.
15. Dünyanın bilinen en eski tuvaleti 240 milyon yıl öncesine dayanmaktadır ve bu tuvalet dinozorlar tarafından kullanılmıştır.
16. Filme verilen “Jurassic Park” ismine rağmen, filmde yer alan dinozor türlerinin çoğu Jura Devri’nde değil, Kretase Dönemi’nde yaşamıştır.
6.
17. Avrupa’da 17. yüzyıla kadar rastlanan dinozor fosillerinin, İncil’de bahsi geçen devasa yaratıklar olduğuna inanılıyordu.
18. Dinozorların büyük kayalar yuttuğu ve midelerine yerleşen bu kayaların besinlerin sindirimini kolaylaştırdığı biliniyor.
19. Dinozor tüylerine yalnızca fosillerde değil, kehribar içerisine hapsedilmiş şekilde de rastlanmıştır.
20. Çin’in büyük bir bölümünde yerli halk, dinozor kemiklerini tıbbi amaçlarla kullanmaktadır. Bunun sebebi, bu kemiklerin ejderhalara ait olduğuna inanmalarıdır.
Kaynak: 1
Bu içerik de ilginizi çekebilir: