Hemen hemen hepimizin kullandığı bu eşyalar, iyi bakılmadığı takdirde bir bakteri ve mikrop yuvasına dönüşebiliyor. İşte her evde bulunan, zaman içerisinde sağlığa zararlı hale gelen eşyalar…
1. Kahve fincanları
Kahve fincanları gün içerisinde en sık kullandığımız eşyalardan biri. Ellerimizle dokunduğumuz bu eşyaların ağız kısımlarının da iyi bir şekilde temizlenmesi şart. Uzmanlar, kahve fincanlarını kullandıktan sonra bekletmeden yıkamamızı öneriyor. Aksi takdirde fincanlarımız bir hastalık yuvasına dönüşebiliyor. Özellikle kalabalık evlerde bu kurala dikkat edilmesi şart.
2. Havlu
Islak havluların ne denli tehlikeli olabileceğini artık hepimiz biliyoruz. Bakteri ve mikrop yuvasına dönüşen nemli havlular, evinizdeki en tehlikeli eşyalardan biri. Uzmanlar, her 3 yılda bir tüm havlularınızı yenilemenizi öneriyor. Havluların zaman içerisinde eski performansını kaybettiğini de göz önünde bulundurursak bu durum, hem potansiyel hastalıklardan korunmanızı hem de daha etkili kurulanmanızı sağlıyor.
3. Duş perdesi
Üzerinde yaşayan bakterileri görünce koşarak uzaklaşacağınız eşyalardan biri de duş perdeleri. Küften kire, bakteriden mikroba ne arasanız duş perdelerinin üzerinde bulmanız mümkün
Bu nedenle duş perdenizi her hafta yıkamalı, 6 ayda bir de komple yenilemelisiniz.
4. İç çamaşırı
İç çamaşırınızda yaklaşık 10 bin bakteri bulunur. Kimileri ise tüm yıkamalara rağmen çamaşırlarınıza tutunmaya devam eder Bu nedenle uzmanlar, 6 ayda ayda bir tüm iç çamaşırlarınızı yenilemenizi öneriyor. Eğer 6 ayın kısa bir süre olduğunu düşünüyorsanız bunu 1 yıla da çıkartabilirsiniz. Tabii 1 yılı geçirmemeniz şart.
5. Nevresim takımları
Nevresim takımınızı her hafta değiştirmeniz gerekiyor. Aksi takdirde yatağınız bir ölü hücre, mantar ve bakteri yuvasına dönüşüyor. Özellikle alerjik bir bünyeniz varsa ya da astım hastasıysanız bu konuda dikkatli olmanız şart. Ek olarak nevresimlerinizi sıcak suda yıkamalı, yılda bir kere yenilemelisiniz.
6. Lif
Gelelim evimizdeki en pis eşyalardan birine. Adeta bir mikrop, ölü hücre, kalıntı ve kir yuvası olan lifler; düzenli olarak değiştirilmediği takdirde birçok cilt hastalığına davetiye çıkarıyor. Bunu öğrendiğinizde şaşırabilirsiniz ancak liflerin 3-4 haftada bir değiştirilmesi gerekiyor. Eğer lifinizi uzun zamandır kullanıyorsanız bir an önce değiştirmelisiniz.
7. Plastik saklama kapları
Plastiğin sağlığımız üzerindeki etkilerini biliyoruz. Plastik saklama kapları da doğru bir şekilde kullanılmadığı takdirde mikrop ve bakteri yuvasına dönüşebiliyor. Özellikle uzun yıllardır kullanılan plastik kaplar zehir saçıyor desek yeridir. Eğer plastik saklama kabı kullanmak istiyorsanız kaplarınızı düzenli olarak yenilemeniz şart.
8. Tahta mutfak gereçleri
Tava ve tencerelere zarar vermediği için sık sık tercih ettiğimiz tahta gereçler, iyi bakılmadığı takdirde bir hastalık yuvasına dönüşebiliyor ve sağlığa zararlı eşyalar arasında yerini alıyor. Tüm tahta gereçler zaman içerisinde yıpranıp çatlıyor. Bu çatlaklara dolan deterjanlar, bakteriler için harika bir ortam oluşturuyor.
9. Yatak
Her evin olmazsa olmaz eşyalarından biri de yataklar. Evdeki tüm tozu ve kiri yıllar boyunca içine çeken bu emektar dostlarımız, 5-8 yılın ardından korkunç bir bakteri yuvasına dönüşüyor. Özellikle evinizde alerjik bir bünyeye sahip olan ya da solunum yolu hastalıklarıyla boğuşan biri varsa bu konuda hassas davranmanız şart. Aksi takdirde bu durum çeşitli kalp ve böbrek hastalıklarına davetiye çıkarabilir.
10. Yastık
Yastıklarımız da tıpkı yatağımız gibi yakın ilişki içerisinde olduğumuz eşyalardan biridir. Yıllar içerisinde tozu, kiri ve ölü hücreleri içine çeken yastıklar, her sene değiştirilmelidir. Sağlığa zararlı eşyalar arasında yerini alan yastıklar aksi takdirde akne ve sivilce gibi çeşitli cilt hastalıklarıyla boğuşmanız gerekebilir.
Kaynak: listelist.com