Bisikletin icadı sosyal yaşamı tamamen değiştirdi. Bu yenilikten en çok etkilenen kesim ise kadınlar oldu. Bir dönem kadınlara söylenen ‘bisiklet suratlı’ ifadesinin yaygın bir hakaret olduğunu duymuş muydunuz? Basit gibi görünen bir icat olan bisiklet, sandığımızdan daha ilginç sosyal ve kültürel değişemlere sebebiyet vermiş. Giyimden sosyalliğe, flörtten ulaşıma kadar kadınların hayatını derinden etkileyen bisikletin icadını ve bu icadın tarihsel sürecini sizin için derledik.
1. Atlardan sonra ilk kişisel ulaşım aracı olan bisikletler, kısa zamanda hayatın her alanında kullanılmaya başladı
Yorulmayan, acıkmayan ve kolay tamir edilebilen bisikletler aynı zamanda ilk özel ulaşım aracı da sayılabilir. 1800’lü yılların başında icat edilen bisikletler, kısa zamanda geniş bir kitleye yayıldı.
2. Bisikletliler için yol haritası kitapları hazırlayan yayıncılar da köşeyi döndü
Bisiklete gösterilen rağbet kısa zamanda o kadar arttı ki insanlar uzun mesafeleri de bisikletle gitmeye başladılar. Şehirler arası yollar için kısa rota önerileri sunan kitap yazarları da bu sayede bir servet sahibi oldu.
3. 1880’li yıllarda modern bisikletin öncüsü olarak üretilen ‘güvenli bisiklet’, kadınların kullanması için de elverişliydi
Bu güvenli bisikletlerin popüler olması kadınların pantolon giymeye başlamasına sebep oldu. Bu gelişmeler günümüzde pek önemli gözükmese de o dönemde kadınların sokağa çıkmasına, özgürce seyahat etmesine ve sosyal hayatın parçası olmasına öncülük etmişti. 1896 yılında New York World’e açıklama yapan Susan B. Anthony, bisikletin kadınların özgürlüğünde bugüne dek yapılan en büyük değişim olduğunu söylemişti.
4. Bisikletin icadı kadınların özgürce flört etmesi için önemli bir değişimdi
Günümüzde flört etmenin belki de en kolay yolu online arkadaşlık uygulamaları. Bundan 120 yıl öncesinde böyle bir şeyden söz etmek ise pek mümkün değildi. Bisikletin icadı, flört konusundaki değişimin de öncüsü oldu.
5. Kadınların daha özgür davranmasından rahatsız olan kesim, ‘bisiklet suratlı’ ifadesini özgür kadınlara karşı bir hakaret olarak kullandı
O dönemde kadınların mobilitesinden rahatsız olan insanlar, bisiklet kullanmanın kadınların yüzünü deforme edeceğini, onları asık suratlı hale getireceğini iddia etti. Kadınların ahlak anlayışına dair kötü bir anlam barındıran bisiklet suratlı söylemi, kadınları geleneksel kalıpların içine sıkıştırmaya elbette yetmedi.
6. Bisikletin getirdiği değişim, sosyal iletişimin ve flört özgürlüğünün gelişiminde de etkili oldu
Bisiklet sayesinde rahatlıkla ulaşım sağlamaya başlayan kadınlar, sonu oy kullanma hakkına kadar varacak bir sosyal değişime tanıklık etti. Günümüzde kullanılan flört uygulamaları, ilginç bir şekilde bisikletin ilk dönemlerinde getirdiği değişimle benzeşiyor. Bisiklet sayesinde kadınlar, aynı flört uygulamalarında olduğu gibi, hızlı karar verebilmeye, seçeneklerini değerlendirebilmeye, memnun olmadıklarında diyaloğu sonlandırıp gidebilmeye başlamıştı.
Kaynak: 1