Bal Neden Hiç Bozulmaz? Bal Neden Hiç Bozulmaz?Bal konulduğu her şeye lezzet katan muazzam bir tada sahip ve faydaları saymakla bitmiyor. Fakat balın en ilginç özelliği uygun şartlarda sonsuza kadar bozulmaması. Peki bu nasıl oluyor?
1.
Organik bir şeyin bozulmaması imkansız olmalı ama söz konusu bal olduğunda doğa bir istisna yapmış. Ve balın bozulmamasını sağlayan etmenler nedir diye merak ediyorsanız söyleyeyim: düşük nem oranı ve asitliği ki bu ikisi için de arılara medyunu şükranız.
Bal, içerisinde bol miktarda su ihtiva eden ham çiçek özünden yapılır. Balözü de diyebileceğimiz bu maddeden suyu çıkartmak için kovanda iki meşakkatli işlem yapılır.
2.
İşçi arı kovana döndükten sonra, emdiği özü kusar ve kovanın içinde yaşayan evci arılara verir. Evci arılar işçi arıların başlattığı işlemi 20 dakika devam ettirir: yani bal özünü tekrar içip içip kusarlar. Bu sırada özü enzimlerle karıştırır ve parçalar.
3.
Uygun ayrışma meydana geldiğinde ev arıları bal özünü kovandaki bal peteklerine depolar. Bu noktadan sonra ikinci önemli işlem vuku bulur. Bal özünün %70 kadarı suyla dolu bu arada ve hepimizin aşina olduğu o bal dokusunun oluşması için o suyun buharlaşması şart. Arılar bu suyu buharlaştırmak için kanatlarıyla petekleri yeller ve suyun özden ayrılıp buharlaşmasını hızlandırırlar. En nihayetinde karışımın içindeki su %17’ye kadar düşer. Sulu özün şurup gibi bala dönüşmesi 1-3 gün sürer.
4.
Elde edilen bal, ham özden daha asidik olur çünkü bal özü çeşitli asitlerle tepkimeye girer. En çok tepkimeye girdiği asit ise glikonik asit. Glikonik asit, bal özünün işçi arıdan evci arıya aktarılması sırasında enzimlerle birlikte üretilir. Balın içinde çok az su olduğu için çevresindeki suyu kendine çekip bakterileri susuz bırakır ve bu sayede bozulmaz. Balda ayrıca küçük miktarlarda peroksit asit de vardır. Peroksit asit, bakteri büyümesini engelleyen bir maddedir.
Kaynak: 1