Antik Mısır dendiğinde aklımıza gelen şeyler Piramitler, mumyalar, firavunlar ve hiyeroglifler ile sınırlı kalıyor, aslında Antik Mısır bundan çok fazlası.
1. Mısırlıların rujları ezilmiş böceklerden yapılıyordu
Mısırlılar bir makyaj malzemesi olarak kırmızböceğinden elde ettikleri kırmızı karminik asit kullanıyorlardı. Ezdikleri böcekleri kaynatıp elde ettikleri can alıcı kırmızı rengi dudaklarına sürüyorlardı. Bugün Allah’tan rujlar var da bu tür işlere girişmiyoruz.
2. Firavunlar sineklerden korunmak için kölelerini yem olarak kullanıyordu
Sinekler bugün de başa bela, ancak Antik Mısır’da insanların günlük yaşantılarını bugünden çok daha fazla etkiliyorlardı. Bugün çok çeşitli ürünler kullanarak sineklerden kurtulmak mümkünken bu imkanlar Antik Mısır’da yoktu.Bunun için kendisini bala bulayan köleler kullanılıyordu, Firavun’un yakınında duran bu arkadaşlar sinekler için daha cazip bir yem olduğu için Firavun biraz rahat ediyordu. Sinek yemi olarak çalışmak zor bir kariyer tercihi kabul edelim.
3. İnsanlar mezarları ev gibi dekore ediyorlardı, hatta içinde yemek bile oluyordu
Antik Mısırlılar ölüm sonrası yaşama büyük önem veriyorlardı. Ölümden sonra insanların başka bir dünyada yaşamlarına devam ettiklerine inanan Mısırlılar bunun için ölülerini mumyalamadan önce öteki tarafta ihtiyaçları olabilecek her şeyi yanlarına koyuyorlardı. Makyaj ürünleri, temizlik malzemeleri, yiyecek ve içecekler ve hatta en sevdikleri hayvanlar ve köleleri bile mezarlarında yanlarına konuyordu. Umarız işlerini görmüştür.
4. Firavunlar sanıldığı gibi fit insanlar değildi
Antik Mısır’dan günümüze ulaşan pek çok papirüste, resimde, hiyeroglifte son derece sağlıklı ve fit insanlar görürüz. Ancak bilim insanlarının mumyalanmış bedenler üzerinde yaptıkları x-ray çalışmaları gösterdi ki bu resimler gerçekten çok uzak. Zengin Mısırlılar, özellikle Firavunlar gerçekte sağlıksız ve obez kimselerdi. Karbonhidrat ve yağ bakımından zengin Antik Mısır yemekleri ve bunun yanında bolca tüketilen alkol bu arkadaşları ölümcül derecede obez ve sağlıksız hale getirmişti.
5. Antik Mısır’ın en gözde meslek erbabı proktologlardı
Antik Mısır’da en çok talep gören doktorlar proktologlardı, yani anüs ve yakın çevresindeki hastalıkları tedavi etmekle görevli doktorlar. Firavunların ve varlıklı insanların en büyük meşgalelerinin yemek içmek olduğunu düşününce bu çok da şaşırtıcı bir durum değil aslında. Mısır’ın varlıklı insanları düzenli aralıklarla lavman (ki lavman Antik Mısır’da bulunmuştur) ve enteroklizis (ince bağırsak tıkanıklıklarının çözülmesi) yaptırırlardı.
6. Antik Mısır’da erkekler de makyaj yapardı
Antik Mısır’da hem kadınlar hem de erkekler makyaj yapardı. Bunun belli başlı 3 sebebi vardı: İlk olarak makyaj cildi güneşten korurdu. İkinci olarak Mısır tanrıları Ra’nın ve Horus’un makyaj yaptığına inanılırdı. Son olarak makyajın iyileştirici bir etkisinin olduğu düşünülürdü. Mısır tanrılarını falan bilemeyiz ama günümüzde kurşun içeren göz kalemlerinin konjonktivit ile savaştığını biliyoruz. Yani iyileştirici etkisinin olmasını kabul edebiliriz sanırız.
7. Ergenliğe ulaşana kadar çocuklar kıyafet giymezdi
Küçük çocuklar ne kıyafet ne de ayakkabı giyerdi. Bit sorunundan uzak durmak için ebeveynler çocuklarının kafasını tıraş ederdi. Sadece küçük bir örgü bırakırlardı. Kel ve çıplak erkek ve kız çocuklar sadece bileklik, kolye ve yakalıklar takarlardı.
8. Antik Mısır’da “Deneme Evliliği” vardı
Antik Mısır’da evlilikler kayıt altına alınmazdı. Birbirini beğenen çiftler birlikte yaşamaya başlarlardı. Ancak zengin insanlar boşanma olması durumunda maddi konuların nasıl çözüleceğine dair sözleşmeler imzalarlardı. Bazı sözleşmelerde “evliliğin geçerliliği” ifadesi bulunurdu. Yani birlikte yaşayan çiftler anlaşamazsa veya içlerinden birinin kısır olduğu ortaya çıkarsa sorunsuzca birbirlerinden ayrılabilirlerdi.
9. Erkekler de regl olurdu?
Antik Mısırlılar erkeklerin de regl olduğuna inanırdı. Bir erkeğin idrarında kan görülmemesi durumunda onun hasta olduğunu düşünürlerdi. İşin aslı birçok Mısırlıda, etten ve enfekte olmuş sudan bulaşan bir tür parazitin sebep olduğu sistozomyas hastalığı vardı. Kronik sistozomyas anemiye, kısırlığa ve hatta ölüme sebep olurdu.
10. Aksi ispatlanana kadar herkes suçludur
Modern hukuk kanunları aksi ispatlanana kadar herkesin masum olduğunu söyler, ancak Antik Mısır’da suçlanan kişinin aksi ispat edilene kadar suçlu olduğu kabul edilirdi. Gerçeği öğrenmek için suçlanan kişiye ve hatta tanıklara işkence yapılırdı. Ayrıca suçlanan kişilerin avukatı da olmazdı. Antik Mısır’da suçlanmak gerçekten çok sıkıntılı bir durummuş.
11. Suçlanan kişiye ne yapılacağına karar vermek için heykeller kullanılırdı
MÖ 1550-1069 yılları arasında yargılama sürecine rahipler de katılmaya başladı ve hakimler bir hükme varma konusunda sıkıntı yaşadıklarında tanrıların heykelleri onlara yardım ederdi. Heykelin önüne suçlu kişiye ne yapılması gerektiğini yazdıkları iki papirüs koyarlardı. Rahipler çoğu zaman heykeli istenilen şekilde hareket ettirmek için bolca rüşvet alırlardı.
12. Hiçbir şeyden çekmedi Antik Mısırlılar böceklerden çektikleri kadar
Antik Mısır’da sinekler, bitler, keneler, tahtakuruları, sivrisinekler ve çekirgeler günlük yaşamı cehenneme çeviriyordu, vahşi hayvanlardan daha büyük zararlar veriyorlardı. İnsanlar böceklerden kurtulmak için yağlar, bitkiler ve tozlardan medet umuyorlardı. Bit problemine karşı saçlarını kazıyorlardı. Ancak çekirgelere çare yoktu. Büyük bir çekirge sürüsü tüm ekinleri yok edebiliyor, binlerce insan kıtlıkla karşı karşıya kalıyordu.
13. Antik Mısır’da cüceler ayrıcalıklı sınıftı
Antik Mısır’da cücelik tanrıların bir lütfu olarak kabul edilirdi, bu sebeple cücelere pek çok ayrıcalık tanınırdı. Çalıştıkları işlerde daima en yüksek makama gelirlerdi, mücevherler cücelere emanet edilirdi. Antik Mısır’daki ilk hanedanlık süresince cüceler sadece kraliyet ailesi için çalışmışlardır.
14. İnsanlar deodorant kullanırdı
Sıcak iklim, imkansızlıklar ve ağır çalışma koşulları insanların kokmasına yol açardı. Bu sorunla baş etmek için Mısırlılar sıra dışı iki yöntem kullanırdı: İlki, kötü kokmalarına sebep olan şeyin saçları olduğunu düşündüklerinden kafalarını düzenli olarak tıraş ederlerdi. kincisi çam iğneleri, tarçın, limon, çiçekler ve hatta devekuşu yumurtası içeren deodorantlar kullanırlardı. Bu malzemelerden toplar yapar ve bunu koltuk altlarında taşırlardı. Güçlü kokulara sahip maddelerden yapan bu ürünler kötü kokularını bir süreliğine bastırırdı.
15. Erkekler yollarda kadınları taciz ederdi
Heredot’a göre, antik Mısır’da erkekler kadınların dikkatini ıslık çalarak çekerdi. Giydikleri kıyafetleri kaldırarak edep yerlerini gösterirler ve ıslık çalarlardı. İşin daha da ilginci bu türden davranışların bir cezası yoktu.
Kaynak: 1