Adet Gecikmesi Nedir? Neden Olur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Adet döneminin gecikmesi, aslında ilerleyen süreçte ortaya çıkabilecek hastalıklar için da haberci olabilir. Dolayısı ile sürekli yaşanan gecikmeler ve adet düzensizlikleri, bu noktada ön planda tutulmalı. Sizlere bu anlamda elimizden geldiğince kapsamlı bilgiler sunacağız. Merak ettiklerinizi yorum alanlarımızdan yazarak bizlere danışabilirsiniz.
1.
Adet Gecikmesi Nedir?
Adet gecikmesi, kadınlarda normal aralıklar ile meydana gelen adet kanamasının tarihinin sürekli değişkenlik göstermesi durumudur.
Bu gecikmeler, birçok farklı nedene bağlı olarak kendisini gösterir. Ancak araştırmayan kadınlar, günümüzde hemen hamileliğe yorarlar. Hamilelik döneminde adet kanaması durumu söz konusu olmaz. Yani gebelik başladığı an itibari ile adet gecikir. Ancak bunun dışında da alternatifler ciddi anlamda söz konusudur. Tıbbi literatürde ise adı AMENORE olarak bilinir. Genellikle araştırmalar gösteriyor ki öncelikli sebep her zaman gebelik olmaktadır.
Normal Adet Süresi Ne Kadardır?
Bu noktada tıbbi verilerin önemi çok büyüktür. Adet dönemleri, genellikle 21 – 35 günlük bir zaman dilimi farkı gösterir. 35 günden daha uzun süre adet görememiş kadınlar gecikmiş sayılırlar. Üstelik her ay bu gecikme yaşanıyor ise ters giden bir durumun olduğu ayyuka çıkar.
Normal adet süreçlerinden bağımsız bir şekilde adet kanaması düzeni söz konusu ise uzmana en kısa sürede başvurulmalıdır. Kadın doğum (Jinekoloji) uzmanları, bu noktada tanı ve tedavi uygulamaktadırlar.
2.
Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere birçok farklı nedene bağlı olarak adet dönemi gecikebilir. Bu noktada doğru teşhis, tedavi yöntemini belirleyebilmek adına etkin seçenekler arasında yer alır. Bizde elimizden geldiğince daha kapsamlı seçenekleri sizlere sunacağız. Merak ettikleriniz ya da eklemek istediklerinizi yorum alanlarımızdan bizlere iletmeyi unutmayın.
Hormonal Bozukluk
Adet dönemleri, genellikle hormonların da etkisi ile meydana gelir. Kadınsal hormonlarda meydana gelen sorunlar, adet döneminizin süreçlerine yansır. Tiroid ve prolaktin hormonlarında meydana gelen dengesizlikler buna neden olabilir. Aynı zamanda estrojen hormonu yine dikkate alınması gereken bir başka neden.
Aile Planlaması (Doğum Kontrol Hapları)
Birçok kadın, gebelik durumunun önüne geçmek amacı ile kullanılır. Öncelikle doğum kontrol hapları, hormonal dengesizlikleri de meydana getirebilir. Hormonal dengesizliklerden ziyade bu haplar, doğrudan adet gecikmesi nedenidir.
Gebelik (Hamilelik)
Ülkemizde adet gecikmesi denilince akla ilk gelen olasılık olarak da dikkatleri çekiyor. Gebelik döneminde adet kanaması ilk ayda gecikir ve sonraki aylarda ortadan kalkar. Yine ihtimaller arasında ciddi anlamda ön plana çıkar.
Kronik (Kalıcı, Sürekli) Hastalıklar
Kadınlarda zaman içerisinde birçok farklı kronik durum kendisini gösterebilir. Kronik hastalıklar ve kullanılan ilaçları, vücut dengesizliklerine de neden olabilir. Adet kanaması süreci, bu hastalıklardan ve getirdiği dengesizliklerden etkilenir. İlaç tedavisi mutlak surette önem arz eder.
Polistik Over Sendromu (PCOS)
PCOS, içerisine birçok farklı genetik sorunu alabilir ki adet düzensizliği bunlardan birisidir. Kadınlık hormonlarında yaşanan dengesizlikler nedeni ile ortaya çıkan sorunları içerisine alır. Tüylenme ya da bu gibi seçenekler genel itibari ile adını gösterir.
Stres ve Depresyon
Günlük yaşantınızda sürekli sinir ve stres hali, adet dönemlerinizi etkiler. Adet kanaması hadisesi, hormonal olarak da önem arz ettiğinizden sinir, stres ve depresyonel durumlar olumsuz etkiler. Dolayısı ile bunun çözümü de genellikle psikolojik destek almak olacaktır.
Tümor Oluşumları
En çok dikkat çeken nedenlerden birisidir. Seviks kanseri ya da vücut genelinde tümöral oluşumların meydana gelmesi sonucunda adet gecikmesi ve düzensizlikleri meydana gelebilir. Bu neden dolayısı ile profesyonel destek alabilmek çok çok büyük önem arz eder.
Sürekli Seyahat Durumları
Psikolojik etkenlerden birisidir ve yine hormonal dengesizlikleri beraberinde getiren bir durumdur. Sürekli seyahat etmek, zaman içerisinde adet düzensizliklerini de beraberinde getirebilen başlıca önemli seçeneklerdendir.
Kürtaj
Kürtaj işlemleri sonrasında ortaya birçok farklı sorun çıkabilir. Rahim ağzı kanallarının birbirine yapışması, adet kanaması hadisesinin önüne geçen etkenlerden birisi olarak dikkat çeker. Bu neden dolayısı ile jinekolojik muayene çok önemlidir.
3.
Adet Gecikmesi Tedavisi
Bu gibi durumlarda özellikle üst üste tekrarlayan sürekli gecikmeler, bir tersliğin olduğuna işarettir. İlk ayda gecikme aslında net olarak bizlere bir şey sunmaz. Ancak ilk aydan sonra ertesi gelen dönemde de yine gecikme söz konusu ise bu noktada dikkatli olmak gerekiyor. Nedeni ise yukarıdaki birçok nedenden birisinin ön plana çıkması olacaktır.
Tanı koyduktan sonra uzmanlar genellikle ilaç tedavisi ile birlikte bu sorunu çözme yoluna gider. Adet söktürücü günümüzde bu noktada bilinen gerçeklerden birisi olarak dikkatleri çeker. Adet söktürücü bitkiler, çaylar ve iğne bu anlamda genellikle uzmanlar tarafından tercih edilebilir. Hormonal dengesizlik nedeni ile ortaya çıkan durumlarda doğal bir tetikleme yöntemi olarak dikkatleri çeker.
Kürtaj yaptırmış olan kadınlarda ise jinekolojik muayene önemlidir. Serviks duvarlarının birbirine yapışması, adet kanamasının olmasını engeller. Bu neden dolayısı ile küçük bir operasyon ile birlikte bu sorun ortadan kısa süre içerisinde kaldırılır.
Bunun dışında bir durum ise tanıya bağlı olarak tedavi yöntemleri yine uzmanların insiyatifinde olacaktır.
Kaynak: 1